Curly girl metoda a styling kudrnatých vlasů

Přehled stylingových technik a pomůcek pro úpravu kudrnatých a vlnitých vlasů připravila a sepsala Silvie alias Wavy Sisi a já jí za tuto krásnou práci děkuji :)

20211122_201518

Stylingových technik je tolik, kolik je praktikantek CGM. Každá máme tu svoji, která nám nejvíce sedí nebo je pro nás nejjednodušší. Ale existuje několik popsaných technik, ze kterých je možné vycházet a ať už je praktikujeme do puntíku, nebo si z nich jen něco vezmeme, je fajn o nich vědět. Některé techniky stačí udělat s jedním produktem, někdy je jich potřeba vícero.

Názvy píšu záměrně v angličtině, aby se daly dohledat například na profilu Curly Myself nebo Youtube. Zdroje jsou dole, kdyby si někdo chtěl přečíst více, ale jsou v angličtině. U některých technik jsou v závorce dámy na Instagramu, které tyto metody popisují a od nich jsem čerpala. Také kurzívou připisuji moji zkušenost, mám jemné nízkoporézní vlny v celém rozsahu stupně 2 a vlní se spíš v délkách.

LOC

Tato zkratka znamená leave-in, oil a cream = bezoplachová péče, olej a krém. Tato metoda je vhodná hlavně pro velmi kudrnaté (afro) a suché vlasy, jelikož dokáže nádherně uzamknout vlhkost ve vlasech. Jednoduše se do mokrých nebo vlhkých vlasů nanese postupně leave-in (dodá hydrataci), olej (uzamkne hydrataci a stačí málo) a stylingový krém nebo máslo (další uzamykací vrstva a dodá definici).

Když jsem tuto metodu zkoušela, dala jsem Giovanni Direct Leave-in, jojobový olej a Cantu Moisturizing Curl Activator Cream. Vlasy jsou opravdu hebké, ale vlny to nepodrží do dalších dní tak jako gel. Sis

x2 gel (Coffeecurlygirl)

Někdy se píše jako double gel nebo x2 gel, tato technika je defacto jako 123 gel, ale použijete jen dva. Dávejte si opět pozor na množství a zkuste seřadit podle hutnosti gelu.

Zkoušela jsem jen tak náhodou s kinky custard (1.) a cantu custard (2.) a výsledky moc pěkné. Sis

Double application (Ingecurls)

Jednoduše dvojí nebo dvojitá aplikace. Napřed dáte do mokrých vlasů asi polovinu stylingu, co byste dali běžně a dáte (wet) plop. Po sundání plopu si namočíte ruce a dáte druhou polovinu stylingových přípravků. Teoreticky by tato technika měla pomoci s vytvořením krusty.

123gel (Honestlizhere)

Dobrá technika pro pořádnou definici a výdrž kudrn i v další dny je vrstvení gelů jeden za druhým. Po leave-inu nebo stylingovém krému se postupně vrství 3 různé gely. Pozor ale na to, že dohromady by gely měly dát stejné množství jako kdyby byl použitý pouze jeden. Jinak hrozí ulepenost nebo zatížení, hlavně pro vlny. Dalším tipem je vrstvit vybrané gely podle „držení“ (hold) – od nejlehčího po nejhutnější.

Tahle technika mi vždycky sedne, ani vlastně nevím, proč ji nedělám častěji :) Renata

Mousse-gel-mousse (Coffeecurlygirl)

Klasické vrstvení stylingových produktů pro větší definici a výdrž kudrn. Je dobré aplikovat do poměrně mokrých vlasů, ale nemusí být úplně nasáklé. Pomocí modlících rukou naneste pěnu na vlasy a namačkejte. Opět můžete přidat vodu a naneste gel a také namačkat. Poslední vrstva je opět nanesení pěny a poslední namačkání.

Moje nejoblíbenější technika, ke které se stále vracím. Pěna dodá objem, gel zpevnění a dohromady tvoří perfektní výsledek! Renata

Gel-mousse-gel

Technika spočívá ve vrstvení gelu a pěny na sebe. Nejdříve se do mokrých vlasů nanese gel a namačká, poté pěna a namačká, a nakonec opět gel. Zde můžete zkusit znovu namačkat nebo jen vhladit, záleží na vás. Stejně tak můžete produkty aplikovat do vlhkých, ne mokrých, vlasů.

Cream-mousse-gel (Coffeecurlygirl)

Nejdříve se do vlhkých či mokrých vlasů nanese trocha stylingového krému. Prsty ho zapracujte do vlasů, aby se dostal všude nebo klidně včesejte (ale tohle pouze u nacucaných vlasů, aby se znovu spojily). Nezapomeňte i na spodní vlasy a klidně průběžně přidávejte vodu. Potom naneste  pěnu pomocí modlících rukou a vmačkejte. Nakonec s gelem v rukou přejeďte a uhlaďte velmi jemně vlasy a namačkejte. Tuhle techniku můžete dělat v předklonu i ve stoje nebo dokonce na stranu.

Skvěle funguje s lehčími krémy jako je Innersense Serenity. Pro velmi jemné vlasy ale moc vhodný nebude. Renata

80/20 gel(Honestlizhere)

Tato technika je velice podobná dvojité aplikaci. Nejdříve umyjete vlasy jako obvykle a končíte leave-inem. Vlasy pak půjdou pod plop nebo se nechají uschnout tak, aby byly asi 80 % mokré (prostě vlhké a nekape voda). V tento moment přijde na řadu styling. Následně se vlasy nechají vysušit tak, aby byly 20 % mokré (nebo 80 % suché, že) a nanese se druhá vrstva stylingu. Zde ale není dobré mačkat vlasy, aby se nerozbily vlnky.

Tohle je hodně podobné S-masters technice. Pokud se vám netvoří krusta, rozhodně doporučuji vyzkoušet! :) Renata

Wet styling

Jedná se o nanesení stylingu do mokrých, vodou nacucaných vlasů. Prostě ihned po nanesení leave-inu přijde na řadu gel (nebo cokoliv jiného) a namačká se. Výhodou téhle techniky jsou nádherné šťavnaté a definované kudrny. Obrovskou nevýhodou je ale prodloužená doba schnutí a také možná ztráta na objemu.

Já už tohle dělám tak automaticky, že když chci zkusit damp styling, tak si vzpomenu až s gelem na hlavě. Takto to dělám v předklonu, po leave-inu učešu Denmanem a zakroutím (ano, pomáhám si k hezčím vlnám, a co?) a potom nanesu gel a namačkám. Dávám většinou jen 1 styler (= stylingový produkt).

Pro nacucané šťavnaté prameny je dostatek vody při stylingu velmi důležitý. Renata

Damp styling

Pokud vás trápí objem nebo nechcete stát s fénem hodinu a déle v koupelně, zkuste tohle. Jednoduše po nanesení leave-inu vysušíte vlasy do ručníku či trika. Můžete jen vymačkat (microplopping) nebo dát přímo plop (ale u plopu vám vlasy můžou uschnout až moc a už se prameny nespojí). No a do těchto trochu vysušených vlasů se teprve nanese styling. Doporučuji nanášet mokrýma rukama.

Tohle mi nikdy nesedlo, vlny se absolutně nespojily. Když nechci úplně mokré vlasy, tak je jen rukama vymačkám (scrunching) nad vanou a stejně tak nějaká voda odkape při pročísnutí Denmanem. Sis

Smasters (Ingecurls)

Ač mi tento název přeložit nejde, princip je jednoduchý. Umyjete vlasy jako vždy a po leave-inu nedáte hned styling. Místo toho se vlasy vysuší (nejlíp difuzérem, ať tohle neděláte o půlnoci) asi na 50 %. Poté se mokrýma rukama nanese znovu styling pomocí modlících rukou (praying hands) a VELMI opatrným mačkáním. Mačkejte jemně k hlavě s otevřenými dlaněmi, abyste eliminovali frizz. Poté dofoukejte do sucha nebo nechte volně uschnout.

PS. Tohle je moje nejoblíbenější technika pro dlouhotrvající účes s perfektní definicí :) Renata

Naked curls

Zda tohle nazvat stylingovou technikou je rozporuplné, ale jednoduše – nedáte styling :)

Ano, nahé kudrny je doslovný překlad. Někdo po šamponu a kondicionéru nic nedává, někdo si ještě dodá hydrataci leave-inem. Tohle je dobré jednou za čas dělat, ať si vy i vlasy odpočinete a taky uvidíte, jak daleko se vlastně ty vlasy dostaly, když jim nepomáháte gelíkama.

Pokud nedám leave-in vlasy jsou další dny nijaké. Zkoušela jsem s Cantu Moisturizing Curl Activator Cream (výsledek vedle, ale použila jsem kartáč denman) a Giovanni Direct Leave-in a mám pocit, že je to lepší než bez ničeho. Doporučuju aspoň jednou měsíčně a klidně si dokumentovat, takhle uvidíte nejvíc svůj pokrok. Sis

ZDROJE:

LOC -https://www.naturallycurly.com/curlreading/kinky-hair-type-4a/loc-method-the-routine-every-curly-should-know

Double application a 80/20 - Ingecurls na Instagramu

Smasters -https://www.naturallycurly.com/curlreading/curls/every-o-g-curly-girl-forgot-about-this-defining-technique

123 gel -https://www.naturallycurly.com/curlreading/articles/the-123-gel-method-will-give-your-curls-maximum-definition

Mouse-gel-mousse a cream-gel-mousse – Coffeecurlygirl na Instagramu

A techniky stylingu můžete samozřejmě shlédnout i na účtech Curly myself - Instagram a Facebook ????

 Sis