Jak na mytí kudrnatých vlasů?

Jak se myjí kudrnaté vlasy? Co je to lowpoo? K čemu slouží cowash a jak často je potřeba hloubkové čištění?

Curly girl metoda hlásá omezte šampon nebo jej vychte úplně! Já ale nejsem příznivce striktních nařízení a pravidel a proto vám nabízím můj pohled a moji zkušenost jak správně umývat vlasy jako Curly girl :)

První a nejdůležitější pravidlo je - dělejte to tak, jak to vyhovuje vašim vlasům! To, že Jana ze základky myje jen jednou týdně neznamená, že vašim vlasům sedne stejný postup. I tady je důležité brát v úvahu jemnost/hustotu i poréznost vašich vlasů.

A jak umývat vlasy při Curly girl metodě?

"Ideální" je použít šampon 1x týdně a to v kombinaci s hloubkovou výživou - maskou. Ovšem tuto frekvenci neberte za dogma! Každá jsme jiná, máme jiný životní styl a zaměstnání, máme jinak náročné koníčky a hlavně jiné vlasy - a to vše je důležité zohlednit :)

Jste-li majitelka nízkoporézních či jemných vlasů doporučuji aplikovat lehkou masku jako prepoo - tedy před šamponem. Ostatní kudrnovlásky mohou klidně aplikovat masku po šamponu a nemusí se bát zbytečného zatížení. Postup je tedy snadný:

Jemné a nízkoporézní vlasy

šampon - kondicionér nebo! leave in (bezoplachová péče) - styling 

Jemné a vysokoporézní vlasy

maska - šampon - kondicionér nebo! leave in (bezoplachová péče) - styling 

Silné vlasy s nízkou i vyšší porézností

 šampon - maska - kondicionér - leave in - styling

Ale co když mi mytí 1x týdně nestačí? Pak použijte cowash! Cowash je speciální kondicionér určený k mytí vlasů. Narozdíl od klasických kondicionérů obsahuje čistící složky stejně jako šampony. Vaše vlasy zanechá čisté a navíc vyživené a uhlazené. Je proto dobré, střídat mytí 1x týdně šampon - 1x cowash. Použití cowashe je navíc opravdu snadné - stačí vlasy umýt a jít! :) I u cowashů je naštěstí na výběr mnoho variant. Najdete tak produkty jak pro vlnky tak pro silné kudrny. Velmi jemné vlasy ale nebudou s cowashem úplně kamarádi.

Může se stát, že si vaše vlasy použití cowashe zamilují a budou jej vyžadovat častěji nebo naopak, nebude jim vyhovovat vůbec. Pak je na řadě selský rozum - přizpůsobte si mytí sobě a svým vlasům :) 

A jak je to s čištěním?

Na hloubkové čištění kudrnatých a vlnitých vlasů určitě není dobré zapomínat!

Pokožka i vlasy trpí usazeninami minerálů z tvrdé vody, ale také zbytky přípravků a mastných olejů. Zanesené vlasy jsou mdlé, matné a zplihlé. Póry jsou ucpané, vznikají boláky, vlasy se dusí a více vypadávají. Tomu je potřeba předcházet a dočistit to, co jemné a šetrné -lowpoo šampony nezvládnou. Možností jak hloubkově čistit je několik - nejúčinější je čistící - chelátový šampon. Další velmi účinnou variantou je použití bentonitového jílu, který je navíc plný antioxidantů a prospěšný i pro zdraví pokožky.

Další možností je vyrobit si doma octový oplach (na půl litru převařené nebo destilované teplé vody dejte 1-2 lžíce bio jablečného octa a vlasy oplachujte přibližně 2 minuty, poté spláchněte a pokračujte kondicionérem) nebo jej koupit hotový s přídavkem dalších pečujících látek.

Čištění je u nízkoporézních vlasů vyžadováno častěji a to přibližně 1x za 14 dní. Častejší frekvence by zapříčinila zbytečné vysušování. Vysokoporézní vlasy netrpí na usazeniny tolik, proto jim stačí čištění zhruba jednou za měsíc.

Na závěr ještě připomenu, že vlasy češeme za mokra a to s naneseným kondicionérem či maskou. Díky tomu totiž hřeben po vlasech snadněji klouže a nedochází tak ke zbytečnému poškození a lámání.

Napadá vás ještě něco, co je důležité? Máte k mytí další otázky? Pište! :)

S láskou 

Vaše Renata