Curly girl metoda - jak na to?

Toto je několik základních pravidel Curly girl metody, které vám pomohou ke zdravým kudrnkám.

20210818_191206

Proniknout do Curly girl metody se ze začátku může zdát neskutečně složité. Ale abych to shrnula, celé kouzlo je v tom, porozumět svým vlasům a dávat jim to, co potřebují, tehdy, když to potřebují. Zde najdete malý základ, jak na to a v příštích článcích si vše probereme podrobněji.

Jako první krok, ještě dříve, než s Curly girl metodou začnete, je potřeba vlasy očistit. Vaše vlasy totiž budou nejspíše plné usazenin z vodou nesmývatelných silikonů a dalších chemických nánosů. Představte si, že je každý vlas obalený igelitem - můžete pak na něj nanášet tu nejlepší výživu a přesto se dovnitř nedostane. Vlasy tedy musíme zbavit této nepropustné vrstvy a k tomu potřebujeme šampon obsahující sulfáty. Sulfáty jsou vlastně takové mycí prostředky, které odstraní nejen mastnotu, ale například právě silikony, jenž se vlasů drží. Silikony naopak šampon obsahovat nesmí, jinak jsme v začarovaném kruhu. Začněte tedy tím, že použijete právě takový šampon, aby vaše vlasy byly čisté a připravené přijímat tu správnou výživu.

Dále používejte již jen výrobky bez silikonů, sulfátů a parabenů. Jak jsem již zmínila - silikony vlasy obalí - poskytnou jim krásnou, hebkou a lesklou vrstvu na povrchu, ale uvnitř jsou vlasy téměř mrtvé. Sulfáty vlasy velmi vysušují a pro kudrnaté vlasy, citlivé na hydrataci jsou opravdu nevhodné.

Nepoužívejte ani výrobky obsahující vysušující alkohol nebo vosky. Abyste nemuseli složitě studovat složení, používejte kosmetiku doporučenou právě pro Curly girl metodu (to jsou například všechny výrobky na tomto eshopu :)

Hydratujte, hydratujte, hydratujte - to, co je nejdůležitější pro vaše kudrny a vlny je velká dávka hydratace. Dopřávejte svým vlasům hloubkové zábaly (masky) po každém umytí šamponem (minimálně 1x týdně). Právě hydratace je to, co dělá kudrnaté a vlnité vlasy lesklejší a uhlazenější s minimem krepatění. Samozřejmostí by měl být také správný pitný režim :)

Další Curly girl zásadou je zcela vynechat česání na sucho. Kudrnaté vlasy jsou křehké, citlivé, se sklonem k lámání. Minimalizujte tedy jejich poškození při česání. Vlasy rozčesávejte opatrně při použití kondicionéru nebo masky a to hřebenem s širokými zuby nebo jiným vhodným kartáčem

Dalším bodem je omezení horkého vzduchu při fénování a úplné vynechání přímého tepla (žehlení, kulmování). Vlasy foukejte pouze difuzérem s nastavenou střední nebo nízkou teplotou.

Na kudrnaté a vlnité vlasy nepatří váš froté ručník! Froté ručníky způsobují ten tolik nenáviděný suchý krep, proto je lepší variantou vysoušet vlasy pouze lehkým vymačkáním a to do ručníku z mikrovlákna, mušelínové plenky nebo starého bavlněného trička.

Dopřejte vlasům více vody. Ano i voda je pro vlasy důležitá a to jak u mytí, tak při stylingu. Poté, co opláchnete výživný kondicionér nebo masku vlasy neždímejte. Naneste bezoplachový kondicionér (leave-in) a jen zlehka vymačkejte. To samé opakujte s gelem a až nakonec použijte to staré tričko. Uvidíte, že lokny dostanou nový tvar!

Myjte šamponem méně. Nemusíte ho vynechat úplně, stačí jen omezit jeho použití na 1x týdně. Mezi tím vlasy myjte tzv. Cowash - tedy mytí speciálním kondicionérem. Kudrny tak získají další dávku hydratace navíc. Nízkoporézní jemné vlasy ho však nebudou mít zrovna v lásce, takže ty zůstanou raději u jemného šamponu ????

Chraňte své vlasy během spánku! Tím, že se vlasy třou o polštář dochází k jejich poškození a cuchání. Navíc bavlněný polštář pohlcuje vlhkost, takže se málokdy ráno probudíme s krásným kudrnatým účesem. Proto je dobré spát v tzv. ananasu, tedy volnějším culíku na vrchu hlavy. Použijte látkovou gumičku, ideálně saténovou (na eshopu v sekci doplňky). Také povlak na polštář je nejlepší saténový (hedvábný), protože je šetrný nejen k vlasům, ale i k vaší pleti. Další možnost je spát v šátku, který jednoduše přetáhnete přes hlavu. Eleganci vnesete do své ložnice jistě také spánkem v čepečku - bonnetu. Takto své vlasy ochráníte a ráno po rozpuštění vlasů ušetříte spoustu času se stylingem :)

Masáže - prospívají vlasům i pokožce. Pravidlelná masáž stimuluje vlasové kořínky a dočkáte se zdravých, rychle rostoucích vlasů. Pokud ji navíc podpoříte pár kapkami olejové směsi pro růst vlasů, můžete se těšit na zdravé rychle rostoucí vlasy :)

Pokud stále tápete, doporučuji naši Kudrnatou příručku, která vás provede celou metodou a správnou péčí o kudrnaté a vlnité vlasy :)

Renata