Poréznost vlasů

Znát svoji vlasovou poréznost je velmi důležité, pokud chcete poznat své vlasy a dopřát jim správnou péči.

Poréznost je dána jak geneticky, tak péčí - např. odbarvováním, barvením nebo častým žehlením. A co vlastně touto "porézností" myslíme? Jedná se o míru odchlípnutí šupin pokrývajících vlasový povrch. Velmi často je proto vlas přirovnáván k šišce. Míra jejího rozevření přibližně odpovídá poréznosti vlasů.



Vysoká poréznost

Vaše vlasy jsou hrubé, nekloužou, více se cuchají, drží na nich dobře účesy. Bývají poškozené barvením, zesvětlováním, melíry, častým žehlením nebo kulmováním. Tím, že jsou hodně "otevřené" dobře nasakují vodu (jsou rychle mokré), přijímají vlhkost ze vzduchu (více krepatí), což zejména v zimě způsobuje jejich časté lámání. Dobře absorbují také barvy na vlasy, ale i pečující přípravky (což je jejich obrovská výhoda!). Na druhou stranu v sobě péči moc dlouho neudrží (pro změnu jejich nevýhoda).

A jak tedy o takové vlasy nejlépe pečovat?
1. Pravidelně dodávejte protein! 1x měsíčně je ideální frekvence pro proteinové vlasové zábaly nebo prostě používejte pokaždé výrobky obsahující protein. Protein vlas obalí a vyplní, ten je pak uhlazenější a odolnější proti lámání.
2. Méně šampón, více cowash! Díky mytí vlasů cowashem - tedy mycím kondicionérem získají vlasy více hydratace již během mytí.
3. Hloubková maska je pro tento typ vlasů nezbytnost! Často dělejte zábaly a dopřávejte svým vlasům dostatek vláhy.
4. Oleje! Budou vám vyhovovat těžké oleje jako je olivový, kokosový, ricinový, avokadový, shea butter.
5. Používejte leave in! Pro vysoce porézní vlasy je to v podstatě nutnost. Vlas se krásně uzavře a zachová si hydrataci do dalšího mytí.


Nízká poréznost

Nízkoporézní vlasy bývají nejčastěji zdravé vlasy s minimem chemického ošetřování. Kromě toho vám napoví další znaky - trvá dlouho, než nasáknou vodu - voda po nich stéká, ale nevsakuje se. Vlasy mohou vypadat zdravě a leskle, ale často jsou jemné a chybí jim objem. Jsou uzavřené a proto nepřijímají snadno výživu ani hydrataci. Produkty se usazují na vlasech, které pak plihnou. Stejně působí i oleje, které se nevsáknou, ale ulpí na vlasech a ty zatíží. Oproti vysoce porézním vlasům mají menší sklony se lámat.


A jak tedy o ně pečovat?
1. Očista! Vaše vlasy budou milovat pravidelné čištění, ať už octovým oplachem nebo čistícím šamponem. Zařaďte chelátový šampon do své péče. Ideální frekvence je mezi 2-4 týdny.
2. Aby vlasy lépe přijímaly výživu, pomožte jim se otevřít teplem. Hloubkové masky nanášejte do vlasů umytých šamponem a opláchnutých teplou vodou. Poté je zabalte do igelitu a přes něj dejte ještě ručník - například krásný puntíkatý turban z našeho eshopu nebo si pořiďte rovnou termočepici.
3. Na styling používejte spíše lehčí produkty jako hydratační gely, custardy nebo tužící pěny. Hutné krémy nejsou vhodné. 
4. Pozor ovšem na protein. Vlasy s nízkou porézností mají hladinu proteinu vyváženou, proto se vyhýbejte produktům s proteinem nebo medu. Ve stylingu může být ale protein zvaným přítelem - dodává totiž objem!

5. Používejte lehčí oleje, jako jsou arganový, jojobový, olej z grepu nebo olej hroznový.
 

Střední poréznost

Je někde mezi :) Jsou to vlasy pravidelně šetrně barvené nebo například přirozeně tmavé. Budou Vám vyhovovat produkty pro nízkou, ale i pro vyšší poréznost. Zvolte střed, vlasům dopřávejte hydrataci i protein v přiměřené míře :)

Vaše Renata