Přírodní kosmetika

Jak poznat, co je opravdu přírodní kosmetika? Co je non-toxic a je škodlivá chemie?

20230520_162146

Na mém e-shopu najdete spoustu přírodních produktů. Které z nich jsou "přírodnější" a které non-toxic? Pokusím se vám pomoci zorientovat.

Přírodní kosmetika je taková, která obsahuje pouze složky potenciálně neškodlivé našemu zdraví. To, že je produkt vhodný pro CGM neznamená automaticky čistě přírodní produkt. Můžete se setkat s produkty v drogerii, které sice projdou Curlsbootem, ale zároveň mohou být toxické pro vaše zdraví.

Bohužel z pohledu legislativy není přírodní kosmetika nijak upravena, proto slovo "přírodní" může u svého produktu použít jakýkoliv výrobce. Kosmetice, která se tváří jako přírodní, např. to hlásá obal, název nebo reklama, ale ve skutečnosti přírodní není, se říká greenwashing.

Ta skutečně přírodní kosmetika obsahuje nejen přírodní ingredience a jejich deriváty, ale může obsahovat i čistě synteticky vyrobené složky. Existují tedy i chemické složky bez rizika škodlivosti na náš organismus ( produkt, který jej obsahuje může mít i certifikát Ecocert, BDIH, aj.). Znamená to tedy, že i přírodní produkty obsahují uměle vyrobené složky. Záleží proto vždy na konkrétní složce a jejích vlivu na lidské zdraví.

Naopak by přírodní kosmetika neměla obsahovat například: Phenoxyethanol, nespecifikované parfémy (Parfum, aroma), SLS, BHT, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Ceteareth-20, silikony jako Dimethicone a další...


Vyjmenovat zde všechny potencionálně škodlivé složky není v mých silách, proto chcete-li si svůj produkt prověřit, je možné použít encyklopedii ingrediencí, mezi ty obsáhlejší patří např. EWG.

Přírodní kosmetika není automaticky non toxic. Non toxic kosmetika je sice také přírodní, ale s mnohem přísnějšími kritérii na složení.

Některé složky jsou povolené v přírodní kosmetice, avšak v non-toxic nikoliv. Sítem neprošly například často používané: konzervanty Sodium benzoate, benzyl alcohol..., dále složky Cocamidopropyl betaine, propanediol, aj..

Non toxic kosmetika je nejlepší volbou pro lidi s různými kožními onemocněními, ekzémy, alergiemi, pro těhotné, pro děti a vlastně pro nás všechny, kteří si chceme dopřát maximálně čisté produkty :)

Děkuji Katce Švihlové za pomoc s tvorbou článku!

Vaše Renata