Rovnováha ve výživě vlasů

Že je těžké udržet v rovnováze to, co svým vlasům dáváme vám potvrdí asi každý, kdo už nějaký ten pátek Curly girl metodu praktikuje. Není vždy úplně snadné rozpoznat, jestli vlasy potřebují protein, hydrataci nebo obojí.

Napovědět vám může #wetstretchtest, který pomocí pružení (či nepružení) mokrého vlasu naznačuje, čeho si vlas žádá. Takový test provádíme na morkých, umytých vlasech. Tenký pramínek cca 3-5 vlasů namotáme na prsty podobně, jako zubní nit a lehce zapružíme. Vlasy které nepruží, jsou tvrdé a nenatáhneme je alespoň o 30%, protože prasknou, mají málo hydratace. Vlasy které pohodlně pruží o přibližně 30% své délky a vrátí se bez problémů zpět mají vyváženou péči. Vlasy, které velmi snadno natáhnete jako žvýkačku, pruží až moc a nakonec se zkrabatí mají nedostatek proteinu.

I tak se může stát, že dáme vlasům moc toho či onoho a právě naopak málo toho druhého. Já sama jsem si prošla obojím, tak vám chci trochu přiblížit, jak se takový vlasový průšvih pozná. 

Přemíra hydratace

Vlasy jsou velmi jemné, hebké, působí hydratovaně a vy máte radost, že jste na správné cestě. Vlny ale plihnou, nechtějí držet tvar, účes je pěkný sotva pár hodin a z vlasů se stanou rovné provázky. A jak z toho ven? Protein! Vlasy dostávají moc hydratace, ale málo proteinu. Udělejte si proteinový zábal nebo přidejte do své mycí rutiny výrobky obsahující protein. 

Přemíra proteinu

Že je zle poznáte hned - vlasy se po nanesení přípravku s obsahem proteinu okamžitě změní v suché seno! Na dotek jsou hrubé a suché, krepaté a bez života. Pomůže velká dávka hydratace (masky, zábaly, oleje) a úplné vynechání proteinu (na chvíli).

Doufám, že vám i tento článek usnadní cestu za vašimi vysněnými kudrnami.

Vaše Renata :)